امنیت در شبکه یکی از موضوعات بسیار مهم و حائز اهمیت در حوزه شبکههای کامپیوتری است. باتوجهبه پیشرفت تکنولوژی و حرکت کردن سیستمهای اداری و شخصی به سمت کامپیوتری شدن، حفظ، نگهداری و محافظت از این اطلاعات نیز اهمیت یافت و به روشهای سختافزاری و نرمافزاری ارتقا میابد. اما حتی تمامی این روشها در کنار یکدیگر نمیتوانند تضمینی برای امنیت شبکه شما باشند. از این بروز بودن دانش امنیت در شبکههای کامپیوتری تبدیل به یک موضوع بسیار جذاب در میان کاربران شده است. به همین علت نیز روشهای محافظت از شبکه و روشهای نفوذ به شبکه نیز در کنار یکدیگر دائماً در حال تغییر هستند.

مفهوم امنیت شبکه
مفهوم امنیت در شبکه را میتوان به روشها و ترفندهای کلی اجرا شده در یک شبکه کامپیوتری به جهت محافظت اطلاعات شبکه در برابر دسترسیهای غیرمجاز و سوءاستفاده از آن دانست. یک شبکه امن از سیستمها و روشهای سختافزاری و نرمافزاری در کنار یکدیگر استفاده میکند. یکی از سادهترین روشهای محافظت از اطلاعات در شبکه ایجاد سیستم نام کاربری و رمز عبور برای هر کاربر است. استفاده از دیوار آتشین (FireWall)، آنتیویروس و نرمافزارهای محافظ شبکه، کنترل دسترسیها، سیستم پیشگیری از نفوذ یا IPS و بسیاری از روشهای دیگر میتوانند همگی امنیت شبکه شما را بالا ببرند.
دیوار آتش (Firewall)
همانطور که اشاره کردیم دیوار آتش یا همان فایروال درواقع یکی از کاربردیترین دستگاههای امنیتی موجود در شبکه میباشند. این دستگاه وظیفه بررسی ترافیک ورودی و خروجی شبکه و انطباق آنها را با قوانین از پیش تعیین شده بر عهده خواهد داشت. فایروالها از جمله پرکاربردترین ابزارهای افزایش امنیت در شبکه هستند که به صورت نرمافزاری و سختافزاری در اختیار کاربران قرار گرفتهاند.
کنترل دسترسی و امنیت در شبکه (Access Control)
کنترل دسترسی به معنای ساده تعیین قوانین و محدودیتهای خاص بر روی کاربران درون شبکه است. یک شبکه امن سطوح دسترسی مختلفی را باتوجهبه نیاز کاربران در اختیار آنها قرار خواهد داد. این کار باعث میشود تا امنیت در شبکه شما افزایشیافته و مهاجمان نتوانند با به دست گرفتن یوزر یک کاربر به تمامی اطلاعات شبکه دسترسی داشته باشند. وجود یک سیستم NAC در شبکه اهمیت بسیاری دارد و از این جهت پس از فایروال در رتبه دوم ابزار امنیت شبکه قرار خواهد گرفت.

سیستمهای پیشگیری از نفوذ (Intrusion prevention systems)
همانطور که اشاره کردیم یک سیستم پیشگیری از نفوذ یا همان (IPS) به طور مداوم در حال آنالیز ترافیک موجود در شبکه شما خواهد بود. یک سیستم پیشگیری از نفوذ میتواند فایلهای مخرب و تهدیدات موجود در شبکه را بررسی و به مدیر شبکه اطلاع دهد. این سیستم یکی از روشهای بسیار پرکاربرد برای جلوگیری از انتشار بستههای آلوده به بدافزار در شبکه است.