دارایی چیست و انواع دارایی کدامند؟
مقدمه ای بر دارایی و انواع آن
از جمله اساسی ترین فاکتورهای مشخص کننده ارزش و بهای یک موسسه اقتصادی یا فرد، توجه به میزان دارایی یا مالیه آن است. مالیه به منابعی می گویند که سود اقتصادی آتی یک موسسه یا فرد را تامین نمایند. در این نوشتار کوتاه قصد داریم ضمن معرفی نرم افزار حسابداری درباره مفهوم مالیه و انواع آن با شما گفتگو کنیم.

تعریف دارایی
مالیه به معنی منابع یا کالاهایی است که جهت راه اندازی جریان نقدی، پایین آوردن هزینه ها یا فراهم آوردن سود اقتصادی آینده یک موسسه یا فرد اطلاق می گردد. مالیه های یک موسسه یا فرد می توانند شامل ارزش اقتصادی باشند و برای فرایندهای بازرگانی موسسات مفید فایده قرار گیرند. آنها همچنین قادر اند مالیههای خالص موسسه یا فرد را نیز کم یا زیاد کنند. طبق این تعریف می توان گفت، مالیه به طبقه شخصی و بازرگانی تقسیم می شود. مالیه های شخصی متعلق به یک فرد بوده و مالیه های تجاری نیز وابسته به یک موسسه اقتصادی است. مالیه را می توان به صورت مشهود یا غیرمشهود نیز در جهت فروش کوتاه مدت یا بلندمدت مورد استفاده قرار داد. حتی می توان از مالیه برای سودآوری روزانه یک کسب و کار نیز استفاده کرد.
در این زمینه آنچه که می تواند به صورت دقیق دارایی را زیر ذره بین برده و حقوق سهامداران، قدرت پرداخت بدهی یا سلامت مالی یک شرکت را سنجید، استفاده از نرم افزارهای حسابداری است. حسابداران باتجربه و کهنه کار می دانند که با ارقام و اعداد بسیاری روبرو هستند و دیرزمانی است که عمر چرتکه و ماشین حساب به پایان آمده است. آنها برای پیشبرد دقیق اهداف کاری خود از نرم افزار حسابداری مالی استفاده می کنند که موفقیت و دقت در انجام کارها را توامان با هم دارد.

شناخت انواع دارایی
دارایی را می توان با روش های گوناگونی مورد دسته بندی قرار داد. مالیه را می توان بر مبنای سرعت تبدیل آنها به وجه نقد، حضور مشهود یا غیرمشهود یا کاربری و مقاصد آنها دسته بندی کرد. مالیه را می توان این گونه نیز دسته بندی نمود :
- مالیه های جاری
- ثابت
- مشهود و غیر مشهود
- مالیه های عملیاتی و غیرعملیاتی
مالیه های جاری
مالیه جاری، قدرت نقدشوندگی بسیار بالایی دارد. این مالیه قادرند خیلی زودتر از آنچه که انتظار داریم به فروش برسند و به وجه نقد تبدیل شوند. پول نقد، اوراق قرضه، انواع مختلف صندوق سرمایه گذاری مشترک، سهام و دیگر اوراق بهادار از جمله این مالیههای جاری هستند.
مالیه های ثابت
دارایی ثابت را مالیه های سخت یا مدت دار نیز می نامند. این نوع مالیه زمان نیاز دارند تا به پول نقد تبدیل شوند. نقدشوندگی در آنها بسیار پایین است. ساختمان ها ، زمین و مستغلات، املاک، وسایل و تجهیزات از جمله این مالیه هستند.
مالیه های مشهود و غیر مشهود
دارایی مشهود را می توان در این دسته بندی ها جستجو کرد: موجودی کالا، خانه، زمین و مستغلات، انواع ابزار و ماشین آلات صنعتی و غیرصنعتی، وجه قد و …که قابلیت لمس دارند. در برابر مالیه های غیرمشهود خاصیت لمس شوندگی و فیزیکی ندارند؛ مانند : اجازه نامه ها، مالکیت معنوی، برند، نشان های تجاری و ثبت اختراعات .
مالیه های عملیاتی و غیرعملیاتی
دارایی عملیاتی به مالیه های اطلاق می گردد که در زمینه عملیات جاری یک موسسه کسب می شود. در واقع می تواند همان جریان تولید باشد و منفعت به دست آمده از آن ثبت شود؛ مانند: حق چاپ و نشر، اجازه نامه ها، موجودی ها، ابزارآلات یا تجهیزات صنعتی و غیرصنعتی و تکنولوژی به کار رفته در یک کسب و کار. مالیه های غیرعملیاتی نیز به آنچه که دارای فعالیت تجاری یومیه نباشند، گفته می شوند. این مالیه منفعت مالی ایجاد می کنند. زمین یا خانه خالی و سرمایه گذاری های کوتاه مدت را می توان در این دسته بندی قرار داد.