بانکها در بسیاری از کشورها در راستای تأمین مالی خرد نیز سلطه خود را حفظ نموده اند، اما مؤسسات غیربانکی مثل تعاونی های اعتبار، خدمات مهمی در این زمینه دارند.
به فعالیتهایی که اعتباری که در صندوق های قرض الحسنه یا تعاونی های اعتبار انجام میدهند تأمین مالی خرد یا اعتبارات خرد میگویند .
اعتبارات خرد جهت مبارزه با فقر به ویژه در کشورهای در حال توسعه شکل گرفته است .
موسسات مالی غیر بانکی حداقل 5درصد از منابع سپرده بازار پولی را در اختیار دارند .

هرچند بانکها در بسیاری از کشورها در حوزه تأمین مالی خرد نیز سلطه خود را حفظ نموده اند، اما مؤسسات پولی غیربانكی مثل تعاونی های اعتبار، ارائه کنندگان مهم خدمات اعتباری خرد هستند.
مؤسسات پولی غیربانكی در کشورهای توسعه یافته حداقل پنج درصد منابع سپردهای بازار پول را در اختیار دارند.
هرچند با توجه به خرد بودن سپرده های دریافتی و یا تسهیلات پرداختی ضریب نفوذ این مؤسسات در بسیاری از کشورها دارای اهمیت بیشتری است.
تامین مالی خرد به اندازه ای اهیمیت دارد که دولتها و نهاد های دولتی و بین المللی توسعه یافته و همچنین نهاد های غیر دولتی به عنوان یک استراژدی کلیدی برای فقرزدایی در کشور های با درامد پایین درحال اجراست .
این برنامه توسط سازمان ملل متحد پیگیری میشود و در سال 2005 توسط سازمان ملل متحد به عنوان اعتبارات خرد نامگذاری شد .
صندوق های قرض الحسنه به عنوان نهادهایی مردمی و خودجوش در بستر فرهنگ اسلامی کشور شكل. هرچند طول عمر این نهاد کمتر از 50 سال است؛ اما توانسته اند در نقاط زیادی از کشور به شكل چشمگیر و در عین حال در مقیاس های کوچک و بزرگ فعالیت داشته باشند .
مبنای فعالیت صندوق های قرض الحسنه، قبول سپرده های قرض الحسنه و اعطای تسهیلات به نیازمندان در قالب قرض است. ماهیت عقد قرض به شکلی است که نباید بهره ای از قرض گیرنده دریافت شود و صندوق قرض الحسنه نقش واسطه میان قرض دهنده و قرض گیرنده را به عهده دارد. به این مفهوم که قرض دهنده یا سپرده گذار با نیت خیر و جهت کمک به افراد دیگر اقدام به افتتاح حساب و سپرده گذاری در صندوق قرض الحسنه می کند.
البته لازم به ذکر است مواردی که در بالا گفته شده در خصوص صندوق های قرض الحسنه های کوچک و سنتی است . اما دراین میان صندوق های بزرگی شکل گرفته اند که با گسترش فعالیت خود به دیگر امور تجاری و اقتصادی پرداخته اند.
این صندوق ها بر اساس مطالعات مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی به ترتیب زیر دسته بندی شده اند:
صندوق های قرض الحسنه خانوادگی و دوستانه
صندوق های قرض الحسنه خانوادگی و دوستانه که به صورت غیررسمی (بدون ثبت قانونی و فاقد شخصیت حقوقی) به فعالیت محدود می پردازند. این صندوقها به شكل تعاونی، منابع اعضای خود را جمع آوری میکنند و براساس معیارهایی به نوبت، به همان ها وام میدهند. با توجه به فعالیت غیررسمی این صندوق ها آمار و اطلاعات خاصی در این مورد وجود ندارد..

صندوق های قرض الحسنه مساجد و حسینیه ها
این صندوق های قرض الحسنه در داخل مساجد و حسینیه ها شكل گرفته و عموماً توسط هیئت امنای مسجد و یا حسینیه مدیریت میشوند. منابع این دسته از صندوق ها عمدتاً از افراد خیر تأمین می شود و برای اعطای وام های خرد به افراد نیازمند تخصیص می یابد. اکثر این دسته از صندوق های قرض الحسنه نیز فاقد شخصیت حقوقی ثبت شده، می باشند.

صندوق های قرض الحسنه ادارات و تعاونی های اعتبار صنفی
دسته سوم صندوق ها، صندوق های قرض الحسنه ادارات و شرکتها هستند که داخل سازمان و نهاد خود به کارکنان خود تسهیلات می دهند
تنها تعاونی اعتبار مورد قبول در چارچوب مقررات جاری کشور تعاونی اعتبار صنفی است..
اطلاعات جمع آوری شده از 886 تعاونی اعتبار صنفی در سال 1386 نشان میدهد از کل تعاونی های اعتبار فعال 624 مؤسسه یعنی 62 درصد این تعاونی ها، تسهیلات غیرقرض الحسنه صفر دارند یعنی تنها به اعطای وام قرض الحسنه به اعضا می پردازند و کمتر از 8 درصد آنها یعنی تعداد 48 تعاونی از سایر عقود جهت اعطای تسهیلات استفاده می کنند .
قرض الحسنه تعاون بدین ترتیب است که ماهیانه مبلغی را از حقوق اعضای خود کسر و در حساب سرمایه ثبت می نمایند. بدین ترتیب 122 درصد منابع آنها از حساب سرمایه تأمین می شود و هیچگونه حساب سپرده ای که تعهد پرداخت در سررسید را داشته باشند، در این تعاونی ها وجود ندارد.

صندوق های قرض الحسنه عام
منظور از این صندوق های قرض الحسنه، صندوق هایی است که رسماً به ثبت رسیده و به عموم مردم خدمات میدهند. صندوق های قرض الحسنه عام را میتوان در قالب سه دسته طبقه بندی کرد :
- صندوق های قرض الحسنه نوع اول یا صندوق های قرض الحسنه معاونت
- صندوق های قرض الحسنه نوع دوم یا صندوق های قرض الحسنه تعاون
- صندوق های قرض الحسنه نوع سوم یا صندوق های بزرگ.
- صندوق های قرض الحسنه معاونت
صندوق های قرض الحسنه نوع اول به صندوق هایی اطلاق میشود که در قالب اساسنامه بانک مرکزی قرار می گیرند. این صندوق ها با هدف معاونت تشكیل شده اند بدین ترتیب که افراد خیر و متمول بدون چشم داشت اخذ وام و برای کمک به نیازمندان، اقدام به تأسیس و فعالیت در قالب این صندوق های قرض الحسنه میکنند .

صندوق های قرض الحسنه تعاون
دسته دوم از صندوق های قرض الحسنه ثبت شده، صندوق های تعاون است. این صندوق ها با رویكرد تعاون شكل گرفته اند. بدین ترتیب که اعضای صندوق، همگی افرادی هستند که در مقاطعی به وام قرض الحسنه نیاز پیدا میکنند. هدف از شكل گیری صندوق های قرض الحسنه تعاون این بوده است که وجوه مازاد اعضا را جمعآوری کرده و براساس معیارهایی (مانند قرعه کشی، میزان و مدت سپرده گذاری) به همین اعضا تسهیلات پرداخت کند. طبق برآوردها از نظر حجم فعالیت 62 درصد صندوق های قرض الحسنه موجود در کشور از این دسته اند.
برخی دیگر از صندوق های قرض الحسنه تعاون صرفاً به این مسئله اشاره می کنند که افرادی که حساب آنها دارای عملكرد بیشتری باشند در اولویت دریافت تسهیلات بیشتر و تعداد اقساط بیشتری قرار دارند..
این صندوق ها تحت عنوان قرض الحسنه ثبت شده و فعالیت می کنند ولی عملاً فراتر از فعالیت هایی که طبق اساسنامه صندوق های قرض الحسنه برای ایشان در نظر گرفته شده است گام برداشته اند. طبق نظر مدیران این صندوق ها، به دلیل عدم وجود چارچوب قانونی مشخص در قالب صندوق قرض الحسنه فعالیت خود را انجام میدهند.

صندوق های قرض الحسنه بزرگ
دسته سوم صندوق های قرض الحسنه بزرگ بوده اند که از نظر تعداد کمتر از 5 درصد صندوق های قرض الحسنه را به خود اختصاص داده، اما اقدام به فعالیت گسترده مالی نموده و با افتتاح شعبه در سراسر کشور فعالیت خود را گسترش میدهند. این صندوق ها نیز در ابتد تحت عنوان صندوق قرض الحسنه فعالیت خود راشروع کرده انداما فعالیت آنها هیچگونه مشابهتی با الگوی ارائه شده ازسوی بانک مرکزی برای صندوق قرض الحسنه را نداشته و عمدتاً با ساختار مؤسسات مالی و اعتباری همخوانی داشتند.
درحال حاضر برخی از این مؤسسات تبدیل به بانک شده اند مانند صندوق قرض الحسنه انصارالمجاهدین که به بانک انصار، مؤسسه قرض الحسنه قوامین به بانک قوامین و مؤسسه قرض الحسنه بسیجیان که به نام صدوق مهر ایران نامگذاری شده اند .
